telefon

vyhledávání


menu

Čekejte, odesílám...

Zmrzlina vs. Gelato

Napsal/a: / 19.07.2021

hl. obrazek novinky

Gelato nebo zmrzlina? Víte, jaký je mezi těmito pojmy rozdíl, jak to poznáte a co si vůbec u zmrzlinového stánku kupujete? Pojďme se spolu na to podívat.

V čem gelato lepší nebo naopak horší než zmrzlina?

Gelato se podobně jako zmrzlina skládá z mléka, smetany a cukru. Avšak od zmrzliny nebo mražených krémů se liší hned v několika faktorech. Je méně tučnější = méně kalorická, takže by se dalo říct, že je zdravější. Obsahuje také podstatně méně vzduchu, tím pádem je daleko hustější a díky tomu pocitově pro zákazníka teplejší. Navíc jako zákazník oceníte to, že nekupujete hromadu vzduchu, ale opravdovou hmotu s minimálním, pouze přizozeným nášlehem.

Chcete vyzkoušet poctivé české gelato?

Nejdříve něco z historie

Podle pověstí, které se tradují, bylo gelato poprvé vyrobeno na Sicílii už někdy v období 17. století. První gelaterie byla však otevřená v roce 1687 ve Francii, kde zároveň sicilský rybář Francesco Procopio dei Coltelli vymyslel první stroj na zmrzlinu. U nás v Česku je tento pojem zatím málo známý, a tak spousta výrobců používá u nás tradiční a zaužívaný název zmrzlina.

Co to vůbec Gelato je?

Gelato je italské pojmenování pro řemeslným způsobem vyráběnou zmrzlinu.

Je zajímavé, že Italové na rozdíl od zbytku světa nerozlišují termín "gelato" od termínu "zmrzlina(ice cream)".

Zkrátka v Itálii si nezajdete na zmrzlinu, nýbrž na gelato.

Pokud však zrovna neplánujete cestu do Itálie, nesmutněte, jelikož i v České republice si můžete dát pravé poctivé gelato - třeba takové, které vyrábíme právě my. 

 

Je naše zmrzlina Gelato a pozná to i úplný laik?

Z pohledu laika je gelato pocitově teplejší a krémovější než klasická zmrzlina nebo mražený krém. Je to způsobeno také tím, že se podává při mnohem nižších teplotách, a to cca - 12°C až -14°C. Tyto teploty zaručí potřebnou krémovost, plasticitu a také umožní větší vyniknutí a souhrn chutí obsažených v dané receptuře gelata.

Naše kopečková zmrzlina má všechny tyto předpoklady, a proto ji můžeme označovat jako ručně vyráběné Gelato v Česku.

Pokud vám můžeme nějakou příchuť doporučit, pak se určitě nebojte sáhnout po našich letošních novinkách v řadě SPECIAL - Moravská meruňka SORBET a Profiteroles.

  

Gelato v kelímku?

V rámci neustálých inovací a snaze realizat přání našich zákazníků máme ve stálé nabídce také zmrzliny balené v praktických kelímcích.

Vybrali jsme několik TOP příchutí z naší výroby a ty zabalili právě do kelímků. Jaké to jsou, si můžete prohlédnout zde.

Nebo můžete objednávat kelímky na našem e-shopu.

Krasné letní dny přeje tým ADRIA GOLD

 

 

 

Nezávazná poptávka

nebo nám zatelefonujte

+420 577 996 159